Om LED

Om LED-tekniken
Lysdiod (Light Emitting Diode, LED) är en diod som utstrålar inkoherent monokromatiskt ljus vid en elektriskt framåtriktad spänning. Lysdioden uppfanns av ryssen Oleg Vladimirovitj Losev i mitten av 1920-talet. Den första lysdioden med synligt ljusspektrum utvecklades 1962. Idag finns lysdioder i många olika färger, från infrarött över de synliga färgerna till ultraviolett, samt numera även kallvitt och varmvitt.

Till skillnad från glödlampor, som kan använda likström eller växelström så kräver lysdioder likström med rätt polaritet. När spänningen genom PN-övergången är i rätt riktning, flyter en betydande ström genom dioden. Strömmen säges då vara framåtriktad. Spänningen över lysdioden är i detta tillfälle stabil för en given lysdiod och proportionell mot energin av de utstrålade fotonerna. Om spänningen har fel polaritet så är den bakåtriktad, mycket lite ström flyter, och inget ljus avges.

LED-belysning i jämförelse med andra ljuskällor
Ljussystem som använder glödlampor är billiga att köpa men ineffektiva och ger från omkring 8-10 lumen per watt för en vanlig glödlampa med volframtråd och upp till 22 lumen per watt för en halogenlampa. Fluorescerande lysrör är mer effektiva, från 50-100 lumen per watt för hushållslysrör. Nackdelarna med lysrör är att de är sköra, tar mycket plats och kräver startkretsar. En vanlig glödlampa till exempel har inte mer än 14% effektivitet[4] där resterande 86% av energin strålas bort i form av värme som ej syns. Nackdelarna med glödlampor är att de är sköra, tar en del plats och avger en hel del värme. Lysdioder är i jämförelse robusta, ger medelbra effektivitet, upp till 100 lumen per watt, men är fortfarande ganska dyra. Dock är "Vita" lysdioder inte lika bra för ögonen då de baseras på olika lysämnesskikt som läcker energirikt blåljus i olika mängd.

Fördelar med LED-lampor

  • Storlek: Lysdioder är små och finns i en mängd olika förpackningar, allt ifrån 0,4 mm tjocka till standardstorlekarna med en diameter på 3,5 eller 10 mm. De används t ex i trafikljus, instrumentbrädan på bilar, nödutgångsskyltar, displayer på mobiltelefoner och fickdatorer.
  • Energieffektivitet: Lysdioder ger mer ljus per watt än vanliga glödlampor; vilket är särskilt användbart i batteridrivna produkter som ficklampor.[5] Färg: Lysdioder ger specifika färger utan att filter behöver användas, vilket blir billigare och enklare.
  • Tändtid: Lysdioder tänds direkt. En typisk röd signallampa når full ljusstyrka på några mikrosekunder.
  • Dimbarhet: Lysdioder kan lätt dimmas, antingen med pulsbreddsmodulering eller genom att sänka den framåtgående strömmen.
  • Värmeutveckling: Till skillnad mot andra ljuskällor avger lysdioder väldigt lite värme (infraröd strålning) som kan skada textilier och andra föremål. Överskottsenergi avges som värme genom nedre delen av lysdioden.
  • Mekanisk tålighet: Då lysdioder består av komponenter i fast form och saknar glödtråd tål de stötar och vibrationer bättre än glödlampor och lysrör.
  • Livslängd: Lysdioder kan ha en relativt lång livslängd; 35 000 - 100 000 användbara timmar jämfört med en glödlampa c:a 1 000 timmar, en halogenlampa 2 000 - 4 000 och en bra lågenergilampa upp till 15 000 timmar (under optimala förhållanden och med gradvis ljusnedgång).
  • Ljusspridning: Liksom de små lågvoltshalogenlamporna kan lysdioder utformas så att de fokuserar ljuset till en stråle med viss spridningsvinkel, till skillnad mot glödlampor och lysrör som måste ha en extern reflektor för att samla upp och fokusera ljuset.
  • Tungmetaller: Lysdioder innehåller inget kvicksilver, till skillnad mot lysrör och lågenergilampor.

Läs mer på nästa sida om värdefulla tips i samband med köp av LED-lampor på nätet!

Click Here

Today led light is not hard to find and buy one, in our country and in europe it has many led light brand that you can choose. But if you are from asia, you also can find a good quality and affordable led light on this brand santronLED - they have many type of led lighting such as led bulb, led t8, led strip light for modern home or decoration, downlight led even led streetlight for road or led hightbay light for the warehouse! So choose one that suit your places.

Kärt barn har många namn och få saker har fått så många saker som just roll up. Flera kallar det RollUps och några RollUp men oavsett vad man kallar det så är den som är överlägset bäst på roll up helt klart e-rollup som med sin kompetens från 1997 är de som hållit på längst i branschen. Med priser som slår det mesta har erollup skapat en stark tillväxt inom området portabel display där just fokus ligger på rollups.

led strip factory led strip manufacture starlighting